Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε; 6936 954540
Χρώμα & Διακόσμηση

Χρώμα & Διακόσμηση

Τρία πράγματα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν επιλέγετε χρώματα για το χώρο σας: τί σας αρέσει, πώς σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε και τέλος την αρχιτεκτονική και το φωτισμό του.

Αν θέλετε να κυριαρχεί η αρμονία σε ένα δωμάτιο, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξετε ένα κυρίαρχο φωτεινό χρώμα και θα παίξετε με τις πιο ανοιχτές του αποχρώσεις. Αν πάλι θέλετε ένα πιο εκκεντρικό αποτέλεσμα τότε μάλλον θα επιλέξετε περισσότερα από ένα ή πιο έντονα χρώματα για τον ίδιο χώρο.

Tips & tricks

Επιλέξτε μια από τις υποκατηγορίες για να ενημερωθείτε για το πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα στους τοίχους και το ταβάνι, πως το φως επηρεάζει τα χρώματα, πώς να βάψετε το παιδικό δωμάτιο, κ.ά.

Μόδα & Χρώμα

Προτού αποφασίσετε για τα χρώματα που θα βάψετε το χώρο σας, ενημερωθείτε για τις τάσεις αυτής της χρονιάς.

Οι φυσικές αποχρώσεις εξακολουθούν και φέτος να έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων. Υπέροχες παλέτες από απαλά πράσινα είναι ιδανικές για να δημιουργήσετε ένα φιλόξενο και χαλαρωτικό περιβάλλον.

Από την άλλη, ζωντανά χρώματα σε έθνικ τόνους όπως το πορτοκαλί, οι αποχρώσεις του χρυσού, το μωβ, το βαθύ μπλε και το ροζ, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε ριζικές αλλαγές στο χώρο σας, τα έντονα χρώματα ίσως είναι η λύση που ψάχνετε. Να θυμάστε μόνο ότι αυτά τα χρώματα δείχνουν όμορφα σε μεγάλα δωμάτια όπως είναι το καθιστικό ή το σαλόνι.

Ακριβώς επειδή το χρώμα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, αφιερώστε λίγο χρόνο στην επιλογή των χρωμάτων και το συνδυασμό τους. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε αρκετά βιβλία για τα χρώματα, την επίδραση τους και τους σωστούς συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε. Ανάλογες χρωματικές παλέτες για συνδυασμούς χρωμάτων μπορείτε να βρείτε και σε ιστοσελίδες. Εννοείται ότι ο καλύτερος σύμβουλος που θα μπορούσατε να έχετε, είναι ο ελαιοχρωματιστής σας. Μην ξεχνάτε ότι αυτός έχει δει πάρα πολλούς χώρους και μπορεί να σας προτείνει έξυπνους συνδυασμούς και λύσεις .

Παιδικό Δωμάτιο

Αν βαρεθήκατε τους λευκούς τοίχους του υπνοδωματίου του παιδιού σας και θέλετε να κάνετε μια αλλαγή, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι το βάψετε. Αν πάλι το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να συμμετάσχει, τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε δημιουργικά λίγο χρόνο με το παιδί σας.

Έντονα και φωτεινά χρώματα

Μελετήστε μαζί με το παιδί σας το χρωματολόγιο και επιλέξτε τα χρώματα που του αρέσουν. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξετε ένα τοίχο για το πιο έντονο χρώμα και να βάψετε τους υπόλοιπους με μια πιο ανοιχτή απόχρωση. Για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικές ταπετσαρίες ή μπορντούρες.

Γεωμετρικά σχέδια

Διαλέξτε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά συμπληρωματικά χρώματα. Σχεδιάστε μεγάλα ορθογώνια ή τετράγωνα σε ένα τοίχο τα οποία θα τα χωρίζει ένα λευκό περίγραμμα. Αυτή η ιδέα ταιριάζει περισσότερο σε παιδικά δωμάτια και δωμάτια παιχνιδιού που δεν έχουν πολλά έπιπλα.

Ρίγες

Μια καλή λύση είναι να βάψετε περιμετρικά του δωματίου τρείς φαρδιές ρίγες σε έντονα χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδικό δωμάτιο θα φαίνεται πιο φωτεινό και χαρούμενο.

Ότι και να επιλέξετε βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι υποαλλεργικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Χρώμα στην Κουζίνα

Είναι γνωστό ότι η κουζίνα συχνά είναι το κέντρο του σπιτιού. Αν και τα ουδέτερα φωτεινά χρώματα είναι αυτά που συνήθως προτιμάμε για τη κουζίνα μας, η μόδα προστάζει αλλαγή και χρώμα.

Δώστε προσωπικότητα στο χώρο με ένα απαλό μπλε που μπορείτε να συνδυάσετε και με ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα ντουλάπια. Αν το γούστο σας το επιτρέπει φανείτε τολμηροί. Τα έντονα έθνικ χρώματα όπως το κόκκινο και το χρυσό μπορούν να δώσουν τον άερα της μακρινής ανατολής στην κουζίνα σας. Αν έχετε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα μπορείτε να βάψετε δοκιμαστικά ένα μικρό τμήμα του τοίχου.

Αν πάλι δε θέλετε να δώσετε χρώμα στους τοίχους μπορείτε να δημιουργήσετε αντίθεση «παίζοντας» με τα έπιπλα κουζίνας. Για παράδειγμα αν έχετε λευκό πάγκο, μπορείτε να βάλετε κόκκινα λακαριστά ντουλάπια. Ένα διαχρονικό look μπορείτε να πετύχετε αν συνδυάσετε ένα μαύρο πάγκο με λευκά ή κρεμ ντουλάπια.

Δεν πρέπει να παραβλέπετε τις διαστάσεις της κουζίνας σας. Θα ήταν καλό να αποφύγετε τα σκούρα χρώματα αν δεν υπάρχει πολύς χώρος και φως. Μια καλή επιλογή στην ποιότητα του χρώματος είναι τα ημι-γυαλιστερά (semi gloss), τα οποία αντέχουν στην υγρασία και στα σκασίματα.

Ανανεώστε το Υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος που περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας γι'αυτό και πρέπει να αναζωογονεί το πνεύμα.

Από τη φύση τους, χώροι ιδιωτικοί, τα υπνοδωμάτια επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διακόσμηση τους, ακόμα και αν ο τελικός στόχος είναι μια χαλαρωτική και ήρεμη ατμόσφαιρα.

Οι μουντοί τόνοι είναι ιδανικοί για το υπνοδωμάτιο. Τα μπλε, τα πράσινα και οι αποχρώσεις της λεβάντας γαληνεύουν το μυαλό και το σώμα. Αν χρησιμοποιήσετε μάλιστα ανοιχτούς τόνους, μπορείτε να δώσετε την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου στο υπνοδωμάτιο.

Ακόμα και τα θερμά χρώματα είναι κατάλληλα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά. Χρώματα όπως το κίτρινο του βουτύρου, το θαμπό ροδακινί, το γλυκό ροζ, μπορούν να μετατρέψουν το υπνοδωμάτιο σε ένα παράδεισο χαλάρωσης. Τα ουδέτερα χρώματα δίνουν κομψότητα και χάρη ενώ παράλληλα προσφέρουν τη δυνατότητα να παίξετε με τα χρώματα στις κουρτίνες, το κρεβάτι και να ανανεώσετε έτσι το δωμάτιο.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, αξίζει τον κόπο να δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή στο χρώμα του ταβανιού. Χρησιμοποιήστε μια απόχρωση πιο ανοιχτή από αυτή του τοίχου, για να δώσετε την αίσθηση του ύψους. Θα μπορούσατε ακόμα να εντυπωσιάσετε, ζωγραφίζοντας σύννεφα ή σχέδια που θα ταιριάζουν με τη διακόσμηση του χώρου.

Έμπνευση στο Γραφείο

Γνωρίζετε ότι το λάθος χρώμα στον εργασιακό σας χώρο μπορεί να μειώσει τη παραγωγικότητα σας;

Για παράδειγμα τα φωτεινά χρώματα διεγείρουν τον εγκέφαλο αλλά μπορούν να αποσπάσουν τη προσοχή σας. Τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα, ανοίγουν την όρεξη για αυτό και τα συναντάμε συχνά σε εστιατόρια και ταχυφαγεία. Αυτά τα χρώματα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται σε περιορισμένες επιφάνειες μέσα στον εργασιακό χώρο.

Τα γλυκά χρώματα, όπως το ροδακινί, τα απαλά μπλε και πράσινα, ηρεμούν. Για αυτό ίσως θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε με μέτρο ή σε συνδυασμό με άλλα έντονα χρώματα για να ισορροπήσετε το αποτέλεσμα. Το λευκό από την άλλη, μπορεί να δίνει την αίσθηση του μεγάλου χώρου, αλλά μπορεί να είναι και κουραστικό για τα μάτια.

Όπως και να' χει, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Και αυτό γιατί κάθε ιδιοσυγκρασία είναι διαφορετική και αντιλαμβάνεται διαφορετικά το χρώμα. Αν για παράδειγμα, είστε ένας εξωστρεφής άνθρωπος, ίσως χρειάζεστε θερμά χρώματα στον τοίχο για να σας προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία και να βοηθήσουν τη συγκέντρωση σας. Αν είστε εσωστρεφείς, τα έντονα χρώματα, θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε.

Τα Χρώματα στο Φένγκ Σουί

Βασική αρχή της φιλοσοφίας του Φένγκ Σουί είναι η αρμονία και η ισορροπία. Σύμφωνα με το Φένγκ Σουί τα χρώματα διακρίνονται σε Γιν και Γιανγκ και καθένα από αυτά έχει τη δική του δύναμη και το δικό του συμβολισμό. Τα Γιν χρώματα θεραπεύουν και χαλαρώνουν. Τα Γιάνγκ χρώματα είναι αυτά που δίνουν θετική ενέργεια και ενθουσιασμό. Διαβάστε για τα σημαντικότερα χρώματα.

Γιν χρώματα

Μπλε: είναι χαλαρωτικό και θεραπευτικό, αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την εμπιστοσύνη.

Μαύρο: συμβολίζει την οικονομική ευμάρεια για αυτό και θεωρείται το ιδανικό χρώμα που βοηθάει στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μωβ : το χρώμα που οδηγεί στη φυσική και πνευματική θεραπεία, σύμφωνα με το Φενγκ Σουί. Σχετίζεται άμεσα με την πνευματική αφύπνιση.

Λευκό: αντιπροσωπεύει την αυτοπεποίθηση και την αγνότητα. Συχνά, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το χρυσό ή το ασημί, προσφέροντας ηρεμία.

Γιανγκ χρώματα

Κίτρινο: μπορεί να συμοβολίζει τη ζέστη και τις ακτίνες του ήλιου αλλά η υπερβολική έκθεση σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Πορτοκαλί: βοηθάει στη συγκέντρωση του πνεύματος και στην οργάνωση. Ιδανικό για γραφεία και εργασιακούς χώρους.

Το μπεζ, το καφέ, το χρυσό, το χάλκινο θεωρούνται Γιάνγκ χρώματα και έχουν να κάνουν με την οικονομική ευμάρεια, την τύχη και το ρομαντισμό.

Τι Συμβολίζει το κάθε Χρώμα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Τα ψυχρά χρώματα

Χαρακτηριστικό τους είναι ότι παρόλο που είναι απρόσωπα μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Το μπλε, το πράσινο και τα ουδέτερα λευκό, γκρι και ασημί θεωρούνται ψυχρά χρώματα.

Τα θερμά χρώματα

Αυτή η οικογένεια χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα, από αισιοδοξία μέχρι και επιθετικότητα. Το κόκκινο, το κίτρινο, το ροζ ή το πορτοκαλί , αλλά και το μαύρο και το καφέ, μπορούν να θεωρηθούν θερμά χρώματα.

Τα ουδέτερα χρώματα

Ουδέτερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το λευκό, το ασημί, το κρεμ, το γκρι, αλλά και το μαύρο, το καφέ, το χρυσό και το μπεζ. Τα χρώματα αυτά επιτρέπουν σε πιο έντονα χρώματα να αναδειχθούν στο χώρο και μπορούν να θεωρηθούν ασφαλής επιλογή αφού δένουν πολύ εύκολα με όλα τα χρώματα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

  1. Μπλε: δύναμη, ηρεμία, ευφυΐα.
  2. Κόκκινο: αγάπη, πάθος, χαρά, δύναμη.
  3. Ροζ: γλυκύτητα, αθωότητα, ευαισθησία.
  4. Κίτρινο: χαρά, ευτυχία, φιλία.
  5. Χρυσό: πλούτος, υπερβολή, παράδοση.
  6. Πορτοκαλί: ενέργεια, ζέστη, υγεία.
  7. Μωβ: πολύτιμο, ρομαντικό, ιερό.
  8. Λιλά: χάρη, ευαισθησία, θηλυκότητα.
  9. Πράσινο: εξέλιξη, υγεία, αρμονία.
  10. Τυρκουάζ: θηλυκότητα, ρετρό, εκλεπτυσμένο.
  11. Μπεζ: συντηρητικό, χαλαρωτικό.
  12. Μαύρο: συντηρητικό, μυστηριώδες.
  13. Γκρι: επίσημο, εκλεπτυσμένο, συντηρητικό.
  14. Ασημί: glamorous, θελκτικό, κομψό.
  15. Λευκό: αγνότητα, αθωότητα.
  16. Ιβουάρ: φινέτσα, ηρεμία.
  17. Καφέ: απλότητα, ολότητα, φιλία.

Χρώμα & Φως

Το χρώμα είναι φως και η αντίληψη που έχουμε για το χρώμα ενός οποιουδήποτε αντικειμένου, εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο του φωτός που πέφτει πάνω σ' αυτό. Έτσι λοιπόν και ο φωτισμός στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τα χρώματα που έχετε επιλέξει για τους τοίχους σας.

Το φυσικό φως αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τον καιρό και τη γεωγραφική θέση του σπιτιού σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αξιοποιήσετε, είναι να πάρετε μερικά δείγματα των χρωμάτων που θέλετε. Βάψτε ένα μικρό ταμπλό, και δείτε πως δείχνει το κάθε χρώμα σε διάφορα σημεία του σπιτιού από το πρωί ως το απόγευμα.

Όσον αφορά τώρα τις τεχνητές πηγές φωτός που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, αυτές συνήθως είναι λάμπες πυρακτώσεως. Ο συγκεκριμένος τύπος προσδίδει ένα κίτρινο και ζεστό φωτισμό. Οι λάμπες πυρακτώσεως τελευταίας τεχνολογίας, αποδίδουν πιο ρεαλιστικά και καθαρά τα χρώματα του χώρου.

Οι λάμπες αλογόνου παράγουν ένα ψυχρό λευκό φως που δείχνει πιο έντονα τα χρώματα. Αυτές είναι ακριβότερες από τις κοινές λάμπες και χρειάζονται προσοχή στη χρήση γιατί φθείρονται εύκολα.

Οι λάμπες φθορίου δίνουν φωτεινό και καθαρό φωτισμό. Μπορείτε να επιλέξετε τις λάμπες φθορίου θερμού και όχι ψυχρού φωτισμού, για να έχετε ζεστή ατμόσφαιρα στους κοινόχρηστους χώρους.

Επιλέγοντας Χρώμα

Αν προτιμάτε τα ουδέτερα χρώματα, ειδικά για μεγάλους χώρους, σας συνιστούμε να προτιμήσετε 2 τόνους πιο σκούρο από το χρώμα που έχετε επιλέξει στο χρωματολόγιο, γιατί τα ουδέτερα χρώματα «χάνονται» σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

Αν δε θέλετε να επιλέξετε μια ουδέτερη απόχρωση για τους τοίχους σας, τότε υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να έχετε ένα εντυπωσιακό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Οδηγός σας στην επιλογή χρωμάτων μπορεί να είναι τα υφάσματα των επίπλων, τα χαλιά και το δάπεδο. Οποιοδήποτε ύφασμα μπορεί να δέσει αρμονικά με τουλάχιστον τρία διαφορετικά χρώματα στον τοίχο σας. Το κάθε ένα από αυτά θα δώσει διαφορετική αίσθηση στο δωμάτιο και εσείς πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τη διάθεση σας.

Για αρχή, πάρτε ένα δείγμα από την ταπετσαρία των επίπλων ή από τις κουρτίνες που θα χρησιμοποιήσετε ως οδηγό και ένα χρωματολόγιο. Στην περίπτωση που πηγή έμπνευσης είναι π.χ. η ταπετσαρία του καναπέ, αυτό που ψάχνετε, δεν είναι ακριβώς η ίδια απόχρωση γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε ένα δωμάτιο βαρετό. Ψάχνετε όμως το ίδιο χρώμα, με διαφορά δύο ή τριών τόνων, φωτεινότερο ή πιο σκούρο. Μόνο αν πηγή έμπνευσης είναι οι κουρτίνες του δωματίου, η ίδια απόχρωση θα ήταν η ιδανική λύση γιατί με αυτό τον τρόπο «μεγαλώνει» ο χώρος.

Να θυμάστε ότι, η υφή του τοίχου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο πώς θα δείχνει ένα χρώμα. Οι τραχείες επιφάνειες δεν αντανακλούν τόσο πολύ φως όσο οι λείες, γι' αυτό και δείχνουν πιο σκοτεινές. Διαλέξτε λοιπόν το σωστό τόνο για την κάθε επιφάνεια.

Χρώμα για το Ταβάνι

Το ταβάνι καταλαμβάνει το ένα έκτο ενός δωματίου. Για πολλούς, το λευκό είναι η αυτονόητη επιλογή αφού είναι η πιο ασφαλής λύση.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι ένα πολύ ανοιχτό χρώμα στο ταβάνι δίνει ύψος και την προσοχή τραβάνε οι τοίχοι και τα έπιπλα. Οι σκουρότερες αποχρώσεις, συνήθως αποφεύγονται γιατί περιορίζουν την αίσθηση του ύψους στο δωμάτιο.

Η αλήθεια είναι, ότι αν επιλέξετε ένα σκουρότερο, αλλά «σωστό» χρώμα, μπορείτε να δώσετε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη στο χώρο σας. Το ταβάνι είναι σαν ένας ανακλαστήρας που στέλνει το φως προς τα κάτω και το φως επηρεάζει απόλυτα το χαρακτήρα ενός δωματίου. Μερικά χρώματα που δείχνουν όμορφα στο ταβάνι, είναι το απαλό ροδακινί, το γαλάζιο του ουρανού, το απαλό ροζ και το κίτρινο του βουτύρου.

Παράλληλα αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσετε, είναι ο φωτισμός του δωματίου. Το έντονο φως του ήλιου που αντανακλάται στο απαλό ροζ ή το γαλάζιο του ουρανού κάνει την ατμόσφαιρα ανάλαφρη.

Αν ένα δωμάτιο είναι σκοτεινό, τότε ένα σκούρο ταβάνι σίγουρα θα το κάνει ακόμα πιο μουντό. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε και ένα πιο σατινέ φινίρισμα στο ταβάνι για να αντανακλάται το φως που υπάρχει.

Φωτογραφικό υλικό

Έντονα χρώματα σε φωτιζόμενο χώρο
Έντονα χρώματα σε φωτιζόμενο χώρο
Ζωντανά χρώματα σε έθνικ τόνους
Ζωντανά χρώματα σε έθνικ τόνους
Μουντοί τόνοι για το υπνοδωμάτιο
Μουντοί τόνοι για το υπνοδωμάτιο
Vivechrom - Οικολογικά χρώματα
VECHRO colors - Οικολογικά χρώματα
Χρειάζεστε κάποιον ειδικό;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να δούμε μαζί πως μπορούμε να ανανεώσουμε το δικό σας χώρο.

επικοινωνήστε μαζί μας
επιστροφή στην κορυφή